Onze dirigent Cees Coenen is bezig met het opzetten van Muziek in Leusden, een platform waar vraag en aanbod op het gebied van muziek in Leusden samenkomen. Met het wegvallen van steeds meer subsidies, het ontbreken van een eigen muziekschool en een versnipperd aanbod van muziekdocenten is er weinig tot geen muziekcultuur (meer) binnen Leusden. Scholen kunnen ondersteund worden door Scholen in de Kunst (uit Amersfoort) maar hierdoor ontstaat geen klimaat met ruimte voor samenspel of doorgroei naar een band, orkest of koor.
Via ‘Muziek in Leusden’ kunnen docenten, verenigingen en instellingen samenwerken om muzikanten op te leiden of bij elkaar te brengen. Daarnaast kunnen kinderen en volwassenen in contact komen met docenten en verenigingen om zich verder te ontwikkelen in het bespelen van een muziekinstrument. Op dit platform kunnen zij kenbaar maken dat ze zingen of een instrument spelen. Leusden kent met haar 32000 inwoners veel muzikale groepen, bands, koren en mensen die zingen, een instrument spelen of in het verleden gespeeld hebben. Deze groep wil zichtbaar zijn binnen Leusden en de kans krijgen om op te treden binnen de gemeente grenzen van Leusden.
Dit platform kan voor Leusden een soort ‘Muziekschool 3.0’ worden. Door samenwerkingen aan te gaan en muzikanten met elkaar te verbinden worden krachten gebundeld. Hierdoor ontstaat een bredere inzet van methodes en kan er snel ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen in het ‘maken van muziek’. Naast het muzikale aanbod zullen er financiële middelen moeten vrijkomen om de kans te krijgen een instrument te leren spelen. ‘Ieder kind een instrument’ is hier een voorbeeld van.
Het platform moet breed gedragen gaan worden door de muziekwereld binnen Leusden. Op deze website kan je docenten vinden en mogelijkheden om cursussen of muziekles te volgen of bij verenigingen aan te sluiten.
Waarom is muziek maken zo belangrijk? Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het bespelen van een muziekinstrument enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van het empathisch vermogen. Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Gottfried Schlaug heeft aangetoond dat bij kinderen die musiceren de verbindingsbalk tussen de beide hersenhelften, het corpus callosum, groter wordt. Die hersenhelften gaan daardoor beter met elkaar communiceren. En dat is ongelooflijk belangrijk.’
Neem een kijkje op de website en volg ‘Muziek in Leusden’ op facebook!