Kerstconcert Lisiduna Leusden 2022

Memorabel kerstconcert Lisiduna

Zaterdag 10 december gaf muziekvereniging Lisiduna een indrukwekkend kerstconcert voor een volle zaal in de Koningshof. Een avond van verbinding en vol hoogtepunten, waaronder zelfs een huwelijksaanzoek. Er werd samengewerkt met kinderen uit Leusden en Achterveld en met Oekraïense vluchtelingen die in Leusden verblijven. De titel van het concert ‘Keeping The Dream Alive’ werd meer dan waargemaakt.

De avond begon met een krachtige opening door het orkest waarbij halverwege vanuit de zaal ruim 40 kinderen binnenkwamen. De kinderen zetten op het podium vol overtuiging ‘Komt Allen Tezamen’ in, begeleid door orkest. De avond was begonnen! Hierna begon de verteller met het kerstverhaal dat werd uitgebeeld door prachtig geklede figuranten. Het speciaal voor deze avond samengestelde kinderkoor werd begeleid door piano of orkest en zong nummers die zorgvuldig waren afgestemd op het verhaal, zoals Er is een Kindeke en Zeg eens herder waar kom jij vandaan. Het eerste deel eindigde met een geweldige toegift van het kinderkoor met het nummer Niets is Cooler dan Kerstmis, van Kinderen van Kinderen.

De taal van muziek

Na de pauze startte het orkest met Ukranian Bell Carol, gebaseerd op het kerstlied Carol of the bells. Dit tweede deel van het concert stond in het teken van Oekraïne. Er was een Oekraïens koor opgezet met vluchtelingen die in Leusden verblijven. Begeleid door het orkest zongen zij in prachtige traditionele kleding Stille Nacht in het Oekraïens. Cees Coenen (dirigent Lisiduna): “Het was prachtig hoe de universele taal van muziek hier samenkwam waardoor we dit samen konden uitvoeren. Dit geeft echt het gevoel van verbinding waarbij onze culturen bij elkaar kwamen.” Het koor zong zelf een aantal mooie Oekraïense kerstliederen waarbij ze begeleid werden door Anatoly op piano. Hij is saxofonist en speelt sinds de zomer mee bij Lisiduna.

Verrassende wending

Ineens rende één van de Oekraïense mannen weg van het podium en kwam terug in een net pak. Hij ging op zijn knieën en vroeg één van de Oekraïense vrouwen uit het koor ten huwelijk. Het publiek reageerde met een uitbundig applaus en Lang zal ze leven werd ingezet door Lisiduna. Het orkest en koor sloten het gezamenlijke deel af met het Oekraïens volkslied. En alsof dit nog niet indrukwekkend genoeg was, gaven twee Oekraïense vrouwen nog een zeer aangrijpende speech. Ze vertelden over hoe dankbaar ze zijn voor alle hulp in Nederland en dat ze vanavond een stukje van hun cultuur konden laten zien.

Hoopvol einde

Het was even schakelen na zoveel mooie verrassingen, maar het orkest speelde nog een aantal prachtige nummers om de avond mee af te sluiten. De luchtigheid werd er weer ingebracht met ‘December in Paris’, een swingende versie van White Christmas. De avond eindigde met het hoopvolle nummer ‘Keeping The Dream Alive’. Dat is wat Lisiduna en alle deelnemers deze avond hebben laten zien: samen houden we de droom levend.

Muzikale herinnereingen

Dit verslag hoort bij één of meer optredens uit de serie 'muzikale herinneringen'.

Andere berichten

Een kort overzicht van de vorige berichten. Wil je meer lezen klik dan door op alle berichten

Project Orkest verrast publiek met onvergetelijk ‘Top2000 in Concert’

Het dak ging eraf in een volledig uitverkocht AFAS! Lisiduna nam het initiatief om op vrijdag 22 december 2023 in het AFAS Theater in Leusden een groots optreden te verzorgen. Onze eigen orkest werd aangevuld met andere muzikanten uit de regio (75 man!), waarmee we samen het projectorkest vormden. Deze show werd een zeer succesvolle…

Project Orkest Afas 2023

In memoriam: saxofoondocent Rombout Stegink 

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Rombout Stegink is overleden. Rombout gaf saxofoonles bij onze vereniging.  Rombout gaf les voor Scholen in het Kunst Amersfoort en deed dat een dag in de week ook in het Kunstgebouw in Leusden. Sinds september 2020 gaf hij ook les aan leerlingen van muziekvereniging Lisiduna. Leerlingen die hij voor onze…

Lisiduna Fav Icon

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?