REMBRANDT-Jong-meisje-aan-het-venster-1645

Lisiduna meets Rembrandt: schilderijen en muziek

Voor het project Lisiduna meets Rembrandt linken we muziekstukken aan schilderijen van Rembrandt van Rijn. Dit hebben we gedaan door naar de schilderijen te kijken en te bedenken wat voor gedachten daarbij opkwamen en welke muziek erbij zou passen.
Dit schilderij Jong meisje in het venster is een van de schilderijen die we hebben gekozen. Het muziekstuk dat we hierbij spelen is I Want to Break Free, een single uit 1983 van Queen.

Toen het nummer uitkwam, was het nog behoorlijk spraakmakend. Een van de redenen hiervoor was de videoclip.De vier bandleden zijn hierin te zien als drag queens, waarbij we Freddie Mercury volgen die ontsnapt uit de dagelijkse sleur van het huisvrouwen-bestaan. Het parodiale karakter werd in de Verenigde Staten niet begrepen en het werd zelfs geïnterpreteerd als promotie voor travestie. Maar ook de tekst was taboedoorbrekend en heeft een grote betekenis gehad voor de gay-community. Grappig genoeg is het helemaal niet geschreven is met de intentie om een statement te maken! De bassist John Deacon schreef de tekst en in een interview zegt Freddie over de betekenis:
“It has got nothing to do with the gay people at all. It is basically about everybody. It’s just somebody who has a very tough life and he just wants to break free from whatever problems he’s got.”

Toen we dit schilderij zagen, zagen we een meisje dat in gedachten verzonken naar buiten kijkt. Waar zou ze aan denken? De positie van vrouwen was in die tijd (17de eeuw) anders dan nu en het is ook nog eens een jonge dame. Misschien zit ze wel ongewild binnen en wil ze naar buiten toe. Misschien is ze op zoek naar vrijheid. Met deze gedachte kwamen we uit bij I Want to Break Free. Het schilderij hangt in het Nationalmuseum in Stockholm. Het is onbekend wie het meisje is.

Wat: Lisiduna meets Rembrandt
Waar: Koningshof (de Blekerij 33, Leusden)
Wanneer: Zaterdag 15 februari 2020
Tijd: aanvang 20.00 uur (deuren open 19.15 uur)
Kaarten: 12.50 euro (incl. consumptie)
Verkooppunten: Poelier Ebbelaar (Hamershof) en Keurslager Timmer (Biezenkamp) of reserveer ze via rembrandt@lisiduna.nl

Houd onze facebookpagina in de gaten!

Andere berichten

Een kort overzicht van de vorige berichten. Wil je meer lezen klik dan door op alle berichten

Dweilorkest speelt op smartlappenfestival Amersfoort

Een dag vol muziek, plezier & meezingers! Ons dweilorkest mocht dit jaar meedoen aan het Smartlappenfestival Amersfoort. De dag was prachtig, met mooi rustig en warm weer. Na een optreden bij café Koppelpoort gingen we aan boord van een boot van de Waterlijn. Daarmee voeren we naar de Kamperbinnenpoort om een kort optreden te geven.…

Dweilorkest 13-4-2024

Zomerse sferen; Vive la France

Voor ons zomerconcert zoeken wij bruisende muzikanten die samen met ons de honderden mensen op het dorpsplein meenemen op een zomers avontuur vol Franse chansons, zoete ballads, wijn, stokbrood en opzwepende pop. Het repertoire bestaat uit lichte muziek in Franse sferen en is voor iedereen te spelen. Het Project Orkest is de hoofdact van het muzikale programma…

Flowerpower tijdens wijkfeest

Nieuw dirigenten duo

Het vertrek van dirigent Cees Coenen heeft grote impact binnen onze hechte vereniging. Maar gelukkig kunnen we melden dat onze zoektocht naar een nieuwe dirigent ons uiteindelijk 2 nieuwe dirigenten heeft opgeleverd: Emile van der Peet en Jos Pijnappel. Emile gaat vanaf 2 april aan de slag als vaste dirigent van het orkest. Jos zal…

Dirigentenduo

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?